Hvilket instrument er nemmest at lære?
Pige der spiller klaver

At lære et instrument kan være en spændende og givende oplevelse. Det kræver tid, tålmodighed og dedikation at lære at spille et instrument, men de fleste mennesker finder det meget tilfredsstillende, når de begynder at blive dygtigere. Hvis du vil lære at spille et instrument, er det første skridt at finde det instrument, du vil lære at spille. Det kan være en guitar, en trompet, et klaver eller noget helt fjerde. Når du har valgt et instrument, kan du undersøge, om der er nogen i dit område, der giver undervisning i det instrument, du vil lære at spille. Du kan også undersøge, om der findes bøger eller online tutorials, der kan hjælpe dig med at lære at spille det instrument, du har valgt. Men hvilket instrument er nemmest at lære at spille og hurtigst at mestre? I artiklen introducerer vi tre forskellige instrumenttyper samt et forslag til, hvordan du kan finansiere instrumentet og evt. undervisning. På den måde skulle du gerne efter artiklen være godt rustet til at begynde at spille et instrument. 

Lær at spille: Guitar 

Hvis du vil lære at spille guitar, er det første skridt at finde en guitar, du kan øve dig på. Det kan være en god idé at starte med en akustisk guitar, da den er enkel at lære at spille på. Det er også alfa omega, at du øver dig regelmæssigt for at forbedre dine færdigheder. Når du begynder at blive dygtigere til at spille guitar, kan du prøve at spille nogle enkle sange for at få mere øvelse og fornøjelse ud af det. Her er det vigtigt både at øve dig på noget, der passer til dit niveau, men også at udfordre dig selv med sværere kombinationer og akkorder. Som det er med alt begyndelse, er det svært at lære at spille guitar. Dog er det et af de nemmere instrumenter, når det kommer til at finde hjælp på nettet.

Lær at spille: Trompet

Trompeten er et soloinstrument, der kræver meget fysik af musikeren. Det siger måske sig selv, at der skal masser af luft og teknik til for at få lyd ud af instrumentet. Du skal nemlig ikke blot puste ind i mundstykket, men derimod nærmere lave en slags brummelyd. Derfor er trompeten et svært instrument at mestre i starten, da det allerede kræver meget teknik for bare at få én klar tone ud. Når du først har mestret det, er næste skridt at lære de tre ventiler at kende, der sidder midt på trompeten. De skal trykkes helt i bund for at ændre på grundtonen, du spiller, når du puster i trompeten. Når man starter med at spille trompet, er det oftere langsomme sange, der spilles. Derfor lægger nybegyndere ofte ikke mærke til, om de holder trompeten korrekt fra start. Det vil dog hurtigt blive tydeligt, når sangene begynder at få mere tempo under sig. Det er derfor vigtigt, hvis du gerne vil lære at spille trompet, at du øver dig med den korrekte holdeposition fra start af. 

Lær at spille: Klaver

Klaver er et meget klassisk instrument, som mange har prøvet at spille et par toner på før. Men der er langt fra at trykke et par tangenter ned til rent faktisk at koordinere både venstre og højre hånd samt fødderne til et helt stykke musik. Når du spiller klaver, spiller din venstre hånd akkorderne i sangen, mens din højre hånd spiller selve melodien. For mange nybegyndere er det sværeste ved at spille klaver at koordinere venstre og højre hånd. Nogle fortrækker at lære akkorderne først, mens andre synes det er sjovest bare at spille melodien. Dog er det bedst, hvis du forsøger at kombinere de to, omend det selvfølgelig kræver, at du øver dig mange gange på det samme lille stykke i en sang. Mange musikeksperter siger desuden, at klaver er et af de bedste instrumenter at lære som voksen. Her kan du nemlig blot trykke på en tangent for at få den rette tone, hvor du ved guitar og trompet først skal lære teknikken bag for at få den rette lyd ud af instrumentet.

Finansiér din musikalske rejse

At lære et nyt instrument og træde ind i den musikalske verden er ikke det billigste i verden. I dag er der heldigvis tonsvis af tutorials og lærevideoer på internettet, men for at gøre brug af dem har du stadigvæk brug for at købe eller leje dit valgte instrument. Dertil skal det også tilføjes, at en video på nettet aldrig kan leve op til samme niveau som en privat underviser. Der findes mange musikskoler og private undervisere rundt omkring i Danmark. Det handler bare om at finde dem, og så selvfølgelig at sætte dig ind i hvor meget tid, du vil investere ind i din nye hobby. Vil du gerne købe dit eget instrument og modtage privat undervisning, men ikke har det i dit økonomiske budget, kan du overveje at ansøge om et lån 2000 kr. til at dække udgifterne. På den måde kan du starte musikeventyret med det samme. God fornøjelse!